Financial Institutions Architecture and Design

Throughout the years Noel Griffith Jr. & Associates Architects has designed many financial institutions. With this experience comes the knowledge and understanding of the unique needs of financial organizations. Great care is taken to assure that adequate attention to detail is achieved while maintaining the overall design concept. This is true in every aspect of the building design process, from material and furniture selection through lighting and security considerations. Noel Griffith Jr. & Associates Architects strives to provide a facility that will exceed the design standards by improving the environment in which our clients interact with their customers.

Oregon Trail Bank

Oregon Trail Bank

This was a new two-story building for Oregon Trail Bank that was completed in 2006. The main floor is 6,434sf while the second floor is larger at 6,855sf. This was a direct result of areas on the second floor being cantilevered over landscape niches on the main floor. The location of this building is ideal as it is located on a prominent intersection, College Drive and Lincolnway. The configuration of the site itself presented a challenge due to its shape. The site is shaped somewhat like a trapezoid; which although is interesting, limits the footprint of the building. Another obstacle with this site is the fact that directly adjacent is an area set aside by the City to be used as a detention pond. These challenges were overcome with a design that is functional, as well as aesthetically appealing. Soon after the construction of the building, Noel Griffith Jr. & Associates Architects also designed the interior space for the second floor, tenant finish, which is utilized as leasable space.

Western Vista Credit Union Storey Blvd.

Western Vista Credit Union Storey Blvd.

This was a new 3,500sf, single-story building for Western Vista Credit Union that was completed in 2005.  This building is located on the corner of Storey Boulevard and Powderhouse. Noel Griffith Jr & Associates Architects assisted in the site selection process. This site was chosen for its great location, being in the north section of Cheyenne (as this was to serve as the North Cheyenne Branch) and being located at the intersection of two fairly prominent streets. Although the location of this site was ideal, the shape of the site proved to be challenging as it is very narrow. This challenge was overcome by setting the building on different axes. This not only allowed the building to fulfill the functionality needs of the program, but it also enhanced the building’s interaction with the surrounding landscape. Noel Griffith Jr & Associates Architects was involved throughout the entire design process of this project, from site selection through construction completion, including the interior design and furniture selection.

Pinnacle Bank

Pinnacle Bank

This facility serves as the north branch for Pinnacle Bank. It is a 5,000sf building that was completed in 2003. This facility contains private offices as well as an open office plan just off the lobby area. This building also has a conference room, with a custom conference table. The lobby area has several unique design features; sky lights, a three-sided fireplace with stone surround and television niche, and a curved metal soffit above the teller area. The interior design and furniture selection was part of our design of this beautiful building.

Security First Savings & Loan

Security First Savings & Loan

Built in the early 1980s, this was a small financial institution with berm-side walls to help with energy efficiency. The interior design was also a part of this project.

Rocky Mountain Federal Savings & Loan

Rocky Mountain Federal Savings & Loan

This was a new multi-story facility with unique characteristics. Due to site limitations, the majority of the first floor consists of the drive-up teller lanes, as the upper stories are located above. This is a dramatic building, with which we are proud to include in our portfolio. Our design also encompassed the interior design of the building.

Equality State Bank

Equality State Bank

This was a new three-story facility, built in the 1980s, and is one of our favorite designs. Although, the building has since been expanded upon due to growth in the company, the design elements of the building are timeless. Our original design of the building also included the interior design.

Key Bank Convenience Center

Key Bank Convenience Center

This facility was designed and built in 1995 as a convenience center for Key Bank. It is a 2,850 sf, single-story facility constructed of brick and EIFS. The entry is defined and highlighted with columns.

Wyoming Employees Federal Credit Union

Wyoming Employees Federal Credit Union

Noel Griffith Jr. & Associates designed this building in 2003. The original building was a 5,000sf, single‐story facility. This new building contained offices, teller lines and drive up facilities, as well as a large conference room for corporate meetings and training. The original Wyoming Employees Federal Credit Union has since undergone a name change to Meridian Trust, and has had large success and usage in this branch. The project also included interior design and furniture selection.

Western Vista Credit Union - Sparks Ave.

Western Vista Credit Union - Sparks Ave.

This project was completed in 2003 and involved remodeling an existing building and adding an addition. The addition completely altered the functionality of the building to better suit the owner’s needs. The front teller and reception area were remodeled entirely. A second, completely separate entry was added for the mortgage department. The addition also included the drive-up.

Wyoming State Bank

Wyoming State Bank

This project involved remodeling an existing building to bring the building up to current code standards and to better reflect the client’s image. An extensive amount of mechanical upgrades were completed to bring the building up to code and provide a comfortable environment for the end users. In addition to the mechanical upgrades, all of the interior finishes were updated as well. Not only did this better reflect the client’s image, but it also increased the functionality of the space. The lower level of the building was also renovated and allowed the owner to utilize more of the building, again increasing the functionality of the building.